Ιστορική Λαογραφική Εταιρία Κόνισκας

Πρόσκληση για τα φετεινά Χριστούγεννα

Όπως και πέρυσι, η ΙΛΕΚ θα ετομάσει ανήμερα Χριστουγέννων μια λιτή μεν αλλά πρωτότυπη και ξεχωριστή γιορτή με παραδοσιακούς μεζέδες από χοιρινό. Θα περιλαβάνει ματιές, λουκάνικα, τσιγαρίδες, πηκτή και άλλα εδέσματα.Καί, βεβαίως, το παραδοσιακό ποδόσφαιρο με μπάλα από την ουρήθρα του χοίρου.

Είμαστε όλοι προσκεκλημένοι στο τραπέζι για να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι. Παλιά τις παραμονές των Χριστουγέννων άκουγες παντού στο χωριό τις τελευταίες στριγγλιές από τα γουρούνια όπως περνούσαν τα συνεργεία από σπίτι σε σπίτι και τα έσφαζαν.

Τότε, όλος ο κόσμος στο χωριό περίμενε με ανυπομονησία τις μέρες αυτές για να ξεδώσει λίγο. Συνήθως με τον μουλαρόδρομο που μας συνέδεε με το Θέρμο κομμένο από τις βροχές και τις κατολισθήσεις, το γεφύρι παρμένο από το ποτάμι, το τσουχτερό κρύο και τα χιόνια παντού, τα Χριστούγεννα ήταν μια όαση στη σκληρή ζωή των χωριανών. Βέβαια για ηλεκτρικό ούτε λόγος, αρκετοί δεν ήξεραν καν τί είναι.

Επί τῇ ευκαιρίᾳ να θυμηθούμε και τα “δαυλιά”. Όταν κάποιος ήθελε να πάει κάπου τη νύχτα που δεν είχε φεγγάρι, έπαιρνε ένα δαυλί (μισοκαμμένο ξύλο αλλά αναμμένο στην άκρη) από τη φωτιά και κουνώντας το δεξιά και αριστερά δημιoυργούσε ένα ελάχιστο φως που του χρειαζόταν να μην τσακιστεί σε κανένα κοτρώνι με τα οποία ήταν σπαρμένοι όλοι οι δρόμοι.

Για να ξαναγυρίσουμε στη γορτή, η ΙΛΕΚ μας περιμένει όλους νωρίς το απόγευμα των Χριστουγέννων. Το ακριβές μέρος του τραπεζιού εξαρτάται από τον καιρό, αλλά ας μην ανησυχεί κανείς: η ΙΛΕΚ τα έχει προβλέψει όλα.

Σχετικές Εικόνες:

Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Scroll to Top