Ιστορική Λαογραφική Εταιρία Κόνισκας

Τελείωσε η ασφαλτόστρωση του δρόμου!!

Ένα όνειρο πολλών δεκαετιών για τους Κονισκιώτες επιτέλους πραγματοποιήθηκε! Ασφαλτροστρώθηκε το τελευταίο και πιό δύσκολο κομμάτι του δρόμου από την γέφυρα του Γιδομαντρίτη μέχρι το Μάραθο.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε τα μηχανήματα του εργολάβου κ. Ράμμου να δίνουν τις τελευταίες πινελιές στον ασφαλτοτάπητα.

Το έργο της ασφαλτόστρωσης από τα Τριανταφυλλέϊκα μέχρι την Κόνισκα χρηματοδοτήθηκε από τη νομαρχία Αιτ/νίας, κόστισε περί τα 2 εκ. ευρώ και ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις. Έγιναν διαπλατύνσεις σε πολλά σημεία, κατασκευάστηκαν τεχνικά (γεφύρια κτλ) σε περιοχές χειμμάρων, έγιναν επεμβάσεις σε περιοχές κατολισθήσεων και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας.

Αξίζει να τονιστεί η αποφασιστική συμβολή του νομάρχη κ. Θύμιου Σώκου στην ολοκλήρωση του έργου. Ο νομάρχης με προσωπικές ενέργειες και παρεμβάσεις πέραν του υπηρεσιακού του καθήκοντος βοήθησε να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες και τα εμπόδια ενός τέτοιου έργου.

Περνώντας με ΙΧ τον καινούργιο δρόμο, ένας παλιός Κονισκιώτης δεν μπορεί παρά να θυμηθεί την πραγματική οδύσσεια που ήταν το ταξίδι με αυτοκίνητο στην Κόνισκα στη καρότσα ενός φορτηγού που πήγαινε από Χυσοβίτσα – Βαλτσόρεμα, διέσχιζε αρκετά χιλιόμετρα μέσα στην κοίτη του ποταμιού με τα ποταμολίθια για αν καταλήξει στη σημερινή γέφυρα και να πάρει τη στενή ανηφόρα προς το Μάραθο και το χωριό. Ή – ακόμη και όταν φτιάχτηκε το γεφύρι και έγινε η καινούργια χάραξη- την αγωνία πότε θα “κοπεί” ο δρόμος, πράγμα που γινόταν με τις πρώτες βροχές για να ξανανοίξει πάλι την επόμενη άνοιξη. Στο μεσοδιάστημα η επικοινωνία γινόταν μόνο με μουλάρια

Καμμία λοιπόν δικαιολογία από δω και πέρα να μην επισκέπτεται κανείς τακτικά το χωριό του!!

Τελειώνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε και την καθοριστική συμμετοχή της ΙΛΕΚ στην προσπάθεια για την κατασκευή της ασφάλτου. Η ΙΛΕΚ  με υπομνήματα, παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες και δημοσιεύσεις βοήθησε στην ένταξη και χρηματοδότηση του έργου.

Σχετικές Εικόνες:

Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Scroll to Top